21 ožujak 2022

Međunarodni dan osoba sa sindromom Down BoHeMSA LC Mostar

Danas, 21. ožujka, obilježavamo Međunarodni dan osoba sa sindromom Down. Jedan dan, ali puno veći podsjetnik na poštivanje prava osoba sa sindromom Down. Povodom toga dana organizirali smo edukativno predavanje u Amfiteatru Medicinskog fakulteta.
Na početku predavanja pozdravio nas je predsjednik Udruga za Down sindrom Mostar , Igor Ledić. Istaknuo je važnost današnjeg dana, te nam se zahvalio na zajedničkom radom. Deset godina zajedništva, prijateljstva i radosti.
Dr. med Nikolina Penava, spec. ginekologije i opstetricije održala je predavanje na temu “Prenatalna dijagnostika za Down sindrom i njezina svrha”. Objasnila nam je kako je Down sindrom poremećaj koji nastaje u trenutku začeća te kako je uzrokovan prisutnošću jednog kromosoma viška u 95% slučajeva, translokacijom u 3% te mozaicizom u 2%. Upoznali smo se s probirom, odnosno invazivnim i neinvazivnim metodama probira. Mogli smo čuti i brojne korisne informacije o NIFTY testu i amniocentezi. Liječnica nam je istaknula i neke priče iz svog dugogodišnjeg iskustva, ali najvažnija poruka je bila na kraju “Uvijek za život, uvijek za Down sindrom!”
Mr. sc Violeta Šetka – Čuljak, spec. dječje kirurgije upoznala nas je s tipičnim izgledom osoba sa sindromom Down. Zatim smo mogli čuti o najčešćim zdravstvenim komplikacijama (srčane mane, leukemije, infekcije). Nakon toga pričala nam je iz vlastitog iskustva te kako u ambulantu najčešće dolaze pacijenti sa sindromom Down zbog svakodnevnih rutinskih operacija (preponske kile, fimoze, nespušteni testisi). Sjetila se jednog svog malog pacijenta koji nikad nije otišao s pregleda, a da je nije zagrlio. Završila je prekrasnim riječima zaključivši kako jednom kad upoznate osobe sa sindromom Down, nikad nećete zaboraviti njih, njihovu ljubav i vedrinu.
Josip Ilić, otac malenog dvogodišnjeg dječaka sa sindromom Down ispričao je iz vlastitog iskustva o svim izazovima na koje nailazi. Ali i želji da njegov sin odrasta, obrazuje se te živi život kakav i zaslužuje. Istaknuo je kako je on njegova najveća radost te kako je savršen baš takav kakav je.
Šećer na kraju bila je Mihaela Čule, djevojka sa sindromom Down koja nas je svojim riječima, osmijehom i toplinom sve osvojila.
Sretan vam vaš dan, naši dragi prijatelji! Hvala vam što zajedno stvaramo najljepše uspomene! Do idućeg puta!