03 srpanj 2022

Korona virus COVID-19 i osobe s Down sindromom

Trenutno nema dokaza da osobe s Down sindromom imaju poseban rizik od korona virusa COVID – 19. Medicinska interesna grupa ljekara za Down sindrom (DSMIG) navodi da još nema dovoljno prikupljenih informacija kako korona utiče na osobe s Down sindromom, ali da će nastojati dobiti ih od ljekara i objaviti kada budu dostupne.

No, moramo biti svjesni činjenice (roditelji i ljekari primarno) da osobe s Down sindromom mogu biti u većoj opasnosti od infekcija uopće, a posebno od respiratornih infekcija. Korona virus će zasigurno predstavljati veći rizik za one osobe s Down sindormom koji imaju drugačija kronična zdravstvena stanja, uključujući postojeća respiratorna stanja, srčane bolesti, dijabetes i imunodeficijenciju. Jedan broj djece i odraslih koji imaju Down sindrom spadaju u ove rizične grupe.
Preporuke Svjetske zdravstvene organizacije o izbjegavanju izloženosti infekciji se posebno moraju pridržavati osobe s Down sindromom i članovi njihovih porodica. Važno je i povećati druge preporučene mjere za smanjenje rizika od infekcija, uključujući rutinske i dodatne imunizacije i liječenje drugih medicinskih problema koji mogu predisponirati infekciju. Razloge za to možete potražiti u našem Down sindrom- Postupniku za preventivno i sistematsko praćenje zdravstvenog stanja osoba s Down sindromom (Mensuda Hasanhodžić, dr. med., mr. sci. med. i Saradnici).
Ukoliko nemate ovaj Postupnik, molimo Vas obratite nam se putem e- maila kako bi vam dostavili primjerak: info (at) downsy.ba
Više o aktualnostima u vezi COVID-19 i Down sindroma možete pogledati na službenim stranicama DSMIG-a. (www.dsmig.org.uk)